16 Temmuz 2015 Perşembe

SİLİKON KEK KALIPLARI ve BAYRAM İKRAMLARI


Silikon kek kalıplarını kullanmaya hep çekinmişimdir. Araştırmalarımın sonucunda sağlıklı olduğuna 240-250 derece sıcaklıklara kadar dayandığını tespit ettim. Pazardan çok beğendiğim silikon bir nihaleyi beş liraya satın aldım. Satıcı çok yüksek ısıya dayanır dediyse de pişirdiğim yumurtanın sahanı altına yapışınca plastik karışımlı olduğuna kanaat getirdim. Uzun süre kek kalıbı alıp almamakta tereddüt ettim. Ayrıca çarşı pazar her yerde satılıyor ve çok albenililer.
     Bu arada Tantitoni Markalı sırf silikon malzemeler satan mağaza Karabük'e açılınca satış elemanları da beni ikna edince iki tane aldım. Çok memnun kaldım. Tantitoni internet üzerinden de satış yapıyormuş. Fiyatlarda mağaza ile aynı.
 
Bu arada geçen hafta Çankırı'ya anneme erken de olsa bayram ziyaretimi gerçekleştirmeye gittim. İki gündür de annem hastahanede astım krizi ve zatürre teşhisiyle yatıyor, evlendiğim günden beri yanımda yaşayan kayınvalidemi ise hiç sormayın. Alzaymır ve paskinson ikisi bir arada bakımı gittikçe zorlaşıyor....

Bu bayram ruhumu ve bedenimi çok yorgun hissettiğim için baklava, börek yapmadım. Yapımı kolay fakat lezzetli ikramlar hazırlamaya çalıştım. Bunlardan silikon kek kalıbımda yaptığım yumurta tatlısı ve parfenin tarifini sizlerle paylaşacağım.
 
ÇANKIRI'NIN MEŞHUR YUMURTA TATLISI
Tarifi:

7 yumurta (oda sıcaklığında ve taze  olacak)
Bir su bardağının yarısı piriç unu, yarısı un.
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
Vanilya (kabartma tozu, vanilya, un , pirinç unu karıştırılıp elenecek)

Yapılışı:Yumurtanın sarı ve beyazlarını ayır.
Yumurta beyazlarını mixserle kar gibi çırp. Tek tek yumurta sarılarını da ilave ederek çırpmaya devam et. En son unlu karışımı ilave edip tahta veya silikon kaşıkla tepsi veya kalıbınıza dökün.Ilık fırına sürüp 170 derecede pişirin kısa sürede pişiyor.

ŞERBETİ:
Üç buçuk su bardağı su
Üç buçuk su bardağı şeker (tadı çok koyu olmuyor hafif oluyor.)
Birkaç damla limon suyu.

Not:Tatlı da şerbeti de soğuk olacak. Ben tatlımı bu akşamdan pişirdim tadını yarın dökeceğim.



 

 




 
PARFE
Bir paket krem şanti veya (pasta kreması da olur).
Bir su bardağı soğuk sütle çırp.
 
İki buçuk su bardağı sütü, iki yemek kaşığı un ve bir buçuk su bardağı şekerle koyuca pişir. Soğuyunca yukarıda hazırladığımız krem şanti ile karıştırıp içine bir paket vanilya, 10 adet pötübör bisküi, isteğe göre minik doğranmış meyve katıp karıştırarak istediğiniz kalıba yerleştirin. Ben kiraz ve nektar koydum.
    İsterseniz borcama da yerleştirip kare kare kesebilirsiniz . Ama önce buzlukta veya dondurucu da donması gerekiyor.
     Ben kalıpların içine önce benmari usulü erittiğim bitter çikolata döktüm sonra parfeyi koydum.
 
 


 
Yorum Gönder