29 Kasım 2015 Pazar

MAYA ÇÜRÜTME ve MAYA ÖLÇME YÖNTEMİ İLE TAVA ÇÖREĞİ YAPIMI

       Başka yerlerde farklı isimlerde anılsa da (Mesela; Karabük' te yağlı göbü  deniyor) bizim Çankırı' da tava çöreği olarak bilinir. İçine isteyen peynir maydanozda koyabilir, Fakat kızartırken çok kabarıp patlıyor dışarı çıkan peynirler yağı kirletiyor diye ben sade yapıp daha sonra yanında domates, biber, peynirle tüketmekten yanayım.
       Şimdi diyeceksiniz ki madem herkes bir şekilde bunu yapıyor neden paylaşma gereği duydun?
       Burada önemli olan mayalı ekmek, poğaça ve her türlü kızarmış hamurlarda bahsedeceğim yöntemi kullanırsanız daha sonra midenizde ekşime ve rahatsızlık oluşmayacaktır.
Gelelim tarifimize;
MALZEMELER:
1 Paket kuru veya yaş maya.
1 Su bardağı süt veya yoğurt.
1 su bardağı ılık su.
2 kesme şeker.
1 tatlı kaşığı tuz.
2 yemek kaşığı sirke.
1 yumurta.
İstenirse 1 çay kaşığı mahlep.
YAPILIŞI;
Un hariç bütün malzemeleri yoğurma kabına koy maya ve bütün malzemeleri iyice kaşıkla karıştır.

      Üzerini tamamen kaplayacak kadar yaklaşık 5 kaşık dolusu unu ek ağzını kapat.
     Bir müddet bekle arada  kontrol ettiğinde unun sıvı malzemeyle karışmış ve kabarmış olduğunu gördüğünde; kararınca un ekleyerek normal kulak memesi yumuşaklığında hamuru yoğur.
     Bu arada oda sıcaklığında bir bardak suyun içine de fındık kadar hamuru atıp bir kenara bırak.

 Ne zaman suyun içindeki hamur yüzeye çıkarsa hamurumuzun mayası tam kıvamında gelmiş demektir.Artık istediğimiz şekli verip kızartabiliriz.
      




  






        Yalnız burada sizlere bir püf noktası vereceğim. Her türlü hamur ve tatlı kızartmalarında malzememizi  önce kısık ateşte bol ılık yağa, daha sonra hamur kabarınca harlı ateşte koyup kızartırsak daha güzel olur. Direk harlı ateşte kızartırsak hem yağımız yanar, hemde hamurumuzun dışı kızarır içi çiğ kalır. Tarifimi beğenip yapanlara AFİYET OLSUN.
 




Yorum Gönder