26 Kasım 2014 Çarşamba

    SEVGİLİ GÜL İÇİN HAMSİ TAVA TARİFİ
     İç Anadolu çocuğu olmama rağmen balığı çok severim .  Tabii Amasra'da pişen balıkların yerini hiçbir şey tutmuyor. Balık sever biri olarak mümkünse haftanın bir gününde balık pişirmeye çalışıyorum.
      Artık yaz kış alış veriş merkezlerinde her çeşit balık bulunuyor. Kış aylarının vazgeçilmezi hamsi'de ise yedikten sonra , hazım zorluğu yaşıyorum beni çok rahatsız ediyor.
       Ayvalık'taki balıkçılardan öğrendiğim bir sos sayesinde bu sorunu çözdüm.
      Bu sosu bütün balıklarda kullanabilirsiniz. Balıklarınız hem lezzetli oluyor. Daha az yağla nefis kızarıyor. Yerken kokusu olmuyor. Hazım zorluğu da çekmiyorsunuz.
 
      BALIK SOSU:(Bir kilo balık için)
*1 çay bardağı su
*1 tatlı kaşığı dolusu karbonat
*1 tatlı kaşığı dolusu tuz
*yarım kahve fincanı sirke

 KIZARTMAK İÇİN:
      Unun içine bir çay kaşığı kadar kimyon, yarım çay kaşığı karabiber isteğe göre pul biber ve kararınca tuz katıp karıştırın. (baharat oranını isteğinize göre çoğaltabilirsiniz)
    
      YAPILIŞI:
      Balıklarınızı temizleyip, kılçıklarını çıkartın. Güzelce yıkayıp süzdürün. Pişirmeden 10 dakika önce yukarıdaki sosu hazırlayıp balıklarınızı içine koyup karıştırın. 10 dakika kadar beklesin tekrar süzgece alın fazla sosu süzün.

        Balıklarınızı baharatlı un karışımına bulayıp bir kenara alın. Kızartacağınız  tavanızın her tarafını kaplayacak şekilde de sıvı yağ koyun ama fazla olmasın. Tavanız soğuk olacak unlanmış balıkları tavanıza dizdikten sonra ocağı yakın.
      Balıkların kenarları pembeleşince kapakla çevirin yağı az koyduğumuz için balıkları çevirirken yağ akmıyor. Diğer tarafını da kızartınca nar gibi balıkları afiyetle yiyebilirsiniz.
      Bize bir tava balık yetmiyor. Sizde ikinci tavayı yapacaksanız  ocağın altını kapatın. İlk seferde yaptığımız gibi yağınızı koyalım balıklarımızı dizelim ocağı ondan sonra yakalım. Aksi halde  tavayı soğutmazsak hem yağ yanar ki yanmış yağ çok zararlıdır. Hemde aşırı ısınmış tavadan ve yağdan balıklar pişmeden dışı yanar.
 
 







AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok :