RENGARENK |
HAZAL'IN PANDA PASTASI
Yeğenim Hazal henüz lise son öğrencisi son sürat Üniversite sınavlarına
hazırlanıyor.Maaşallah çok beceriklidir. Bu gün yaptığı pastasını
sizlerinde görmenizi arzu ettim. Harika bir görsel şölen bence !.....Malzeme:
Yapmayı düşündüğünüz miktar kadar hazır brownie keki
Üzeri için:
Bir paket krem şanti
Yarım paket muzlu Dr OutgerCremole
Bir buçuk su bardağı sütle çırparak üst dolgu kremasını hazırlayın.
Yapılışı:
Hazırlayıp buzdolabında bir süre beklettiğiniz kremayı brownie kekin üzerine bolca koyup hindistan cevizi dolu bir tabağın içinde her tarafı kaplanacak şekilde gezdirin. Damla çikolatalarla da pandamızın gözünü burnunu, Pasta süsü renkli şekerlerle de ağzını yapınca panda pastamız yenmeye hazır olacak.
AFİYET OLSUN......
GÜLLAÇ
Arkadaşlar
Ramazan ayında iftar sofralarının değişmez lezzeti güllaç benim çok
düşkün olmadığım fakat oğlumun tercih ettiği bir lezzettir. Her ne kadar
Güllaç paketlerinin arkasında tarifleri olsa da ben o tarifleri değilde
kendi ölçülerimde yaptığım zaman daha lezzetli buluyorum. Ayrıca
güllacı tüketmeden 3-4 saat önce yaparsanız ve öğünlük yaparsanız daha
iyi oluyor. Hele ertesi güne kalırsa tadı kaçıyor. o yüzden 34-4 kişilik
tarifini vereceğim size, ben bir paketi birkaç defada yapıyorum.
Malzeme:
3 Yaprak Güllaç
2 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
yarım paket vanilya
2 yemek kaşığı gülsuyu
Arasına isteğe göre ceviz, fındık. damla çikolata veya hiçbir şeyde koymayabilirsiniz.
Yapılışı:süt, vanilya ve şekeri elini yakmayacak şekilde ısıt. Şekeri
karıştırarak erit.Güllaç yapraklarının parlak kısmı üste gelecek şekilde
yaklaşık 15 cm kutrunda bir borcama fazla küçültmeden güllaçların
yarısını kır döşe arasına istersen ceviz fındık vb... koy (ben bu sefer
çikolata parçaları koydum.) Sütün yarısını kaşıkla her tarafına
dök.kalan güllacı da aynı şekilde döşeyip kalan sütü ve gül suyunu
dök.Servisten önce üzerini vişne, kayısı vb... reçel taneleriyle süsle
buzdolabında 2-3 saat beklet sonra.... Afiyetle ye.
Not:Süt sıcak olursa güllaç hamur olur. Soğuk olursa da sütü emmez süt ılık olacak.
KAYSERİNİN TANDIR BÖREĞİ
Cuma akşamı arkadaşlarla Safranbolu ya arasna çarşısına fasıl dinlemeye
ve mangal közünde kahve içmeye gittiğimiz arkadaşlar Kayserili
oldukları için Mübarek Ramazan akşamında sohbet gündemimiz yemekler,
özellikle Kayseri yemekleri üzerineydi. Kayseri katmeri, Pehli, Tandır
böreği gibi.... arkadaşlardan tarifini aldığım böreğin hamurunu
hazırladım arkadaşlar Allah nasip ederse az sonra yapmaya başlayacağım
güzel olursa sizlerle de buradan tarifini paylaşırım.
Eveeet Tandır böreğini yaptım arkadaşlar.Ben çok beğendim fakat Sevgili eşim senin el açması böreklerin daha güzel oluyordu dedi.Şimdi Kayserili arkaadaşlardan aldığım birebir tarifi noksansız veriyorum arkadaşlar yeni lezzetler denemekten zevk alanlar yapsın.
Malzeme:
8 Su bardağı un (1 Kilo)
4 Kaşık Sıvı yağ
2 Kaşık yoğurt
Tuz
Çok az yaş maya (1/4 kadar)
Aldığı kadar su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yap.
*Yağlamak için 250 gr margarin (ben yarısını tereyağ kullandım)
*3 Yemek kaşığı tahin.Yağı yakmadan erit ılıkken tahini kat karıştır.
Hamuru dörde bölüp ince açtım.Tahinli yağı sürüp, Hamurun ortasını delip kenarlara doğru kıvırıp,kendi çevreside sarıp,buzdolabında yarım saat kadar dinlendirdim.
Bu arada yarım kilo kıyma, üç büyük soğan, yarım demet maydanoz, karabiber,bir miktar yağ ve kararınca tuzla böreğin içini hazırladım.
Dinlenmiş hamurları yarım santim kalınlığında açıp yağlanmış tepsiye yaydım. Her katına da kıymalı harcını koyup.üzerine yumurta susam ve çörek otu serpip 35 dakika kadar 175 derecede pişirdim. Afiyet olsun dostlar...
Eveeet Tandır böreğini yaptım arkadaşlar.Ben çok beğendim fakat Sevgili eşim senin el açması böreklerin daha güzel oluyordu dedi.Şimdi Kayserili arkaadaşlardan aldığım birebir tarifi noksansız veriyorum arkadaşlar yeni lezzetler denemekten zevk alanlar yapsın.
Malzeme:
8 Su bardağı un (1 Kilo)
4 Kaşık Sıvı yağ
2 Kaşık yoğurt
Tuz
Çok az yaş maya (1/4 kadar)
Aldığı kadar su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yap.
*Yağlamak için 250 gr margarin (ben yarısını tereyağ kullandım)
*3 Yemek kaşığı tahin.Yağı yakmadan erit ılıkken tahini kat karıştır.
Hamuru dörde bölüp ince açtım.Tahinli yağı sürüp, Hamurun ortasını delip kenarlara doğru kıvırıp,kendi çevreside sarıp,buzdolabında yarım saat kadar dinlendirdim.
Bu arada yarım kilo kıyma, üç büyük soğan, yarım demet maydanoz, karabiber,bir miktar yağ ve kararınca tuzla böreğin içini hazırladım.
Dinlenmiş hamurları yarım santim kalınlığında açıp yağlanmış tepsiye yaydım. Her katına da kıymalı harcını koyup.üzerine yumurta susam ve çörek otu serpip 35 dakika kadar 175 derecede pişirdim. Afiyet olsun dostlar...
LEZZETLİ MAKARNA PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI
Arkadaşlar yaz sıcakları başladığından beri el işlerime biraz ara
verdiğim için sizlerle yemek tariflerimi paylaşmak istiyorum. Makarnayı
ben çok severim fakat onu bildiğimiz geleneksel haşlama ve değişik
soslarla tatlandırmanın yanında kendimin uydurduğu, bence de güzel ve
lezzetli olduğunu düşündüğüm şekilde pişiriyorum.
Öncelikle makarnayı teflon
tencerede kararınca sıvı yağ ile aynı pilav pişirdiğimizde pirinçleri
kavurur gibi hafif pembe kavuruyorum.(ben daha çok burgu ve fiyonk
makarnayı tercih ediyorum.)Diğer tarafta buzlukta dondurduğum bir miktar
tavuk filetoyu döner keser gibi ince ince doğrayıp onu da biraz kavurup
makarnaların içine atıyorum. Pilava koyar gibi kararınca suyunu da
koyup küp küp doğradığım domatesleri de içine atıp tuz, karabiber ekip
orta ısıdaki ocakta bir miktar pişiriyorum.suyu az gelirse ilave
ediyorum.Aynı pilav gibi biraz da kısık ateşte demlendirip.Ocağı
kapatıyorum. Aman koyduğunuz suya dikkat edin. Aynı pilav gibi ne diri
ne lapa tane tane olacak makarnanız. kilo olmaktan korkmuyorsanız
üzerine mayonezde döküp tüketebilirsiniz. Ana yemek kadar göz ve mideye
bayram ettiren bir lezzet oluyor.
Afiyet olsun sizlere......
HEM KABARTMA TOZU, HEMDE MAYA KOYDUĞUM POĞAÇAMIN TARİFİ
Bir paket margarin veya tereyağ (ben yarısını margarin, yarısını tereyağ koyuyorum.Tereyağ' ın kokusu biraz ağır geliyor.)
Bir su bardağı süt veya yoğurt
Bir paket yaş maya
Bir paket kabartma tozu
Bir su bardağı sıvı yağ
Kararınca tuz
Bir tatlı kaşığı dolusu toz şeker
İki yumurta (birisinin sarısı üzerine)
Yapılışı:
Tüm malzemeyi kulak memesi yumuşaklığında yoğur.Yarım saat beklet arasına peynir koyup yuvarlat. Üzerine çatalla çizik at.Yumurtasını da sür.Yarım saat kadar da tepside bekletip 170 derecede pişir.
VİŞNE REÇELİ
Malzeme:
1 Kilo Vişne
1 Kilo Şeker
Bir yemek kaşığı sıvı yağ
Bir fiske tuz.
YAPILIŞI:Vişnelerin
çekirdeğini çıkartıyorum.Hiç su ilave etmeden ocağa koyuyorum çünkü
vişne çok sulanıyor.Kaynamaya başlayınca tuz ve yağı ilave ediyor ocağın
altını kısıp 8 dakika kadar daha pişiriyorum.Vişneler pişince şekerini
ilave edip 3-4 dakika daha kaynatıp altını kapatıp kavanozlara koyup
ağzını kapatıyorum. Kavanozu ters çevirip tanelerin homojen bir şekilde
dağılmasını sağlıyorum.
CAM KAPAKLI TEFLON TENCEREDE PİZZA
Malzemeler:(25-30 cm kutrunda bir teflon tencere için malzeme)
Bir Yemek kaşığı sıvı yağ
BirYumurta
Birbuçuk kahve fincanı yoğurt
Üç kahve fincanı un
Yarım çay kaşığı karbonat veya kabartma tozu
Kararınca tuz.
Üzerine biraz ketçap
Bolca rendelenmiş kaşar peyniri
(Bunun dışında üzerinin harcı için herkes istediği malzemeyi kullanabilir. Sucuk, salam,dilimlenmiş yeşil zeytin,çekirdeği çıkartılmış siyah zeytin,domates.....vb)
Ben hem beyaz peynir, hemde kaşarı birlikte kullanıyorum daha güzel oluyor.
Yapılışı:
Yağ,yumurta,yoğurt,un,tuz ve kabartma tozunu bir kapta kaşıkla karıştırıp,yağlanmış teflon tencereye koydum.(Şekil1)
Şekil 1 |
Şekil 2 |
Şekil 3 |
Şekil 4 |
Şekil 5 |
NOT: Bunu akşamdan hazırlayıp gece sahurda da pişirebilirsiniz arkadaşlar. Bekleyebiliyor çünkü çok besleyici lezzetli oluyor.Şimdiden AFİYET OLSUN
FASULYE DİZMESİ
(fASULYE ŞEKER FASULYESİ OLACAK)
Ayıklayıp yıkadığımız taze fasulyeleri kırmadan, tencerenin ortasına soyulmuş, ortadan ikiye bölünmüş yarım domatesi koyup fasulyeleri bir sıra diziyoruz.Ben lezzetini sevdiğim için bir tatlı biberi de ortadan ikiye bölüp en alta koyuyorum.
İkinci sıraya soyulmuş, doğranmış domates ve soğanları ve tekrar fasulyeleri diziyoruz.
Dizme
işlemi bitince en üstüne (ben tüm zeytinyağlılara çok yakıştırıyorum
çok az toz şeker) kararınca tuz ve biraz bolca sızma zeytinyağı döküp
üzerini alüminyum folyo ile kapatıp, hiç su katmadan domatesin suyuyla
Aygaz'ın en küçük ocağında kısık ateşte ağır ağır pişiriyorum.Pişip soğuyunca servis tabağına ters çevirip afiyetle, özellikle pişmiş yufka ile tüketin.
AFİYET OLSUN!...........
AFİYET OLSUN!...........
TARÇINLI HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE
(Benim uydurduğum fakat yiyenlerin beğendiği bir tarif , kış mevsimlerinde de yanında dumanı tüten bol tarçınlı bir saleple nefis olur doğrusu )
Malzeme:Bir paket Margarin
Bir su bardağı sıvı yağ
Bir su bardağı pudra şekeri
Bir yumurta sarısı
Bir çay bardağı hindistan cevizi (Bu arzuya göre istenirse yarım çay bardağıda olur.)
Bir paket vanilya
Bir paket Kabartma tozu
Bir tatlı kaşığı tarçın (arzu eden daha fazla da koyabilir)
Kararınca un .
Yapılışı: Tüm malzemeleri kulak memesi yumuşaklığında yoğur.Hafif pembe pişir. Soğuyunca üzerine Tarçın ve Pudra şekeri karışımı ele.
AFİYET OLSUN
MEFRUŞAT
ÖĞRETMENİMİZ AYŞE HANIM'IN ÖDÜL ALAN KADAYIFINI SİZLERLE PAYLAŞMADAN
YAPAMADIM ARKADAŞLAR KESİNLİKLE YAPMANIZI TAVSİYE EDİYORUM.
(Laf aramızda şerbetli tatlı sevmeyen ben bile bu kadayıfı yiyorum.)Malzeme:
Bir kilo kadayıf (Sarmalık)
250 gr. Tereyağ
Fındık
Tadı için:6 Su bardağı şeker-4 Su bardağı kaynar su. 2-3 dakika kaynat yeter.
Kadayıfı parmağınıza sıkıca sarıp tepsiye dizin.Yağı eritip sarılmlş kadayıfların üzerine dikkatlice kaşıkla dökün.(Her kadayıfa tek tek dökülünce parlak oluyor) 170 derecede hafif pembeleşene kadar pişirip tepsiyi fırından alın ortalarına birer fındık yerleştirip biraz daha pembeleştirin.(Fındıkları sonradan koymamızın sebebi çok pişip lezzetini bozmuyor.)
Tatlı fırından çıkınca 10-15 dakika beklenip, ılık şerbeti dökülür. 2-3 saat sonra yemeye hazır hale gelir.
AFİYET OLSUN ARKADAŞLAR
KREM ŞANTİLİ TATLI (Mine Hanım'ın harika tarifi)
Malzeme:
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı (silme) karbonat
2 su bardağı un
1 paket vanilya
Şerbeti:
3 su bardağı su
1 Buçuk su bardağı şeker
çeyrek limon
Kreması:
2 Paket krem şantiyi
Bir buçuk su bardağı sütle hazırla.
Yapılışı:
Yumurta ile şekeri mixserle iyice çırp. Elenmiş un, kabartma tozu ,vanilya ve karbonatı ilave et. Yağlanmış, toz şeker ekilmiş 25-30 cm kutrundaki kalıba döküp yaklaşık 25 dakika 150 derece önceden ısıtılmış fırında pişir.
Kek soğuyunca ortadan ikiye kes. Kaynamış soğumuş şerbetin yarısını alt keke dök üzerine krem şantiyi sür.
Şantinin üzerine üst keki koy kalan şerbeti dök.
Hindistan cevizi ile süsle .
Afiyet Olsun
Malzeme:
1 kilo yufka
3 Yumurta
2 Şişe Maden suyu
1 Su bardağı süt
1 Su bardağı sıvı yağ.
Biraz tuz
Rendelenmiş yarım su bardağı kaşar peyniri
250 gr. kadar beyaz peynir.
Tepsiye sermek için yağlı kağıt.
Yapılışı:
Yumurta, süt, yağ, tuz, maden suyunu karıştırın.
Tepsiyi yağlamadan yağlı kağıdı serin (aksi halde tepsiden kaldıramazsınız.)
İlk yufkayı alın elinizle buruşuk bir şekilde tepsiye yerleştirin (Şekil 1)
Bütün yufkaları yerleştirince üzerine beyaz peynir ve rendelenmiş kaşar peyniri koyun.Kaşıkla yağ, süt...vb karışımı da döküp (Şekil 2) yaklaşık 170 derece ısıtılmış fırında pişirin. AFİYET OLSUN...!
(Şekil 1) |
(Şekil 2) |
Sizlere yaklaşık iki haftadır 12 Mart'tan beri yeni bilgilerle
ulaşamadım arkadaşlar biraz rahatsızdım. Fıtık ameliyatı ve uzun
zamandır beni rahatsız eden sırtımda oluşan benlerim alındı henüz
pataloji sonuçları çıkmadı fakat çok merak etmiyorum. Kaderci bir
insanım ne yaşamam gerekirse yaşarım. Yeter ki Rabbim benden ve ailemden
rahmetini esirgemesin, herşeyin olduğu gibi ölümün de hayırlısını
versin. Allaha şükür şimdi iyiyim ve yeni bilgiler yazabilecek kadar
kendimi toparladım. İçinizi karartmak istemedim.Ama öyle olduysa size
vereceğim tatlı tarifiyle hem ağzınız tatlanacak hemde neşeniz yerine
gelecek.
ÇANKIRI' NIN ÇOK ÖZEL YUMURTA TATLISI
Bu tatlı benim çocukluğumun damağımda kalan en önemli lezzetlerinden biridir.
Çankırı'da eskiden bayramlarda 30-40 yumurtadan kocaman tepsilere
yapılırdı. Şimdi yeni nesil gençler bu geleneği baklava ile
değiştirdi. çünkü çoğu bilmiyor yapmasını düşünün
bir kere onca yumurta o zamanlar mixser'de yok elde kar gibi bir de
bakır kalaylı tencerede çırpacaksın yumurtanın beyazını. Bu tatlıyı
tutturmak çok zordu. O zamanlar kabartma tozu da
yoktu karbonat vardı bu tatlıya da kesinlikle karbonat konmaz, yoksa
yemyeşil kösele gibi tepsiye oturur .Neyse korkmayın arkadaşlar ben size
aynı lezzette bu güne uyarlanmış pratik tarifini vereceğim.
Malzeme:(20-25 cm kutrunda tepsi için) 150 derecede yaklaşık 25 dakika pişir.*7 yumurta(Buzdolabından çıkmış soğuk yumurta olmaz.)
*Orta boy su bardağının yarısı pirinç unu, yarısı normal un (baklavalık sert buğday unu olacak)
*Bir çay kaşığı kabartma tozu
*Bir paket Vanilya
Şerbeti:
*3,5 su bardağı şeker
*3,5 su bardağı su
*çeyrek limon
kaynamaya başlayınca 2 dakika kaynat.
(Tadı da, şerbeti de soğuk olacak)
YAPILIŞI:
Yumurtaların sarısını beyazından ayır.Beyazları mixser kabında kar
gibiolana kadar mixserle çırp.(Kabı ters çevirdiğinde dökülmeyecek
kararı budur).İstenilen kıvama gelen beyazların
üzerine çırpmaya devam ederken tek tek sarılar ilave edilir.Yumurta
sarılarının ilavesi bitince elenmiş un ve pirinç unu, kabartma tozu,
vanilya karışımı yavaş yavaş ilave edilir. Bu aşamadan sonra çok karıştırılmaz. Özellikle metal kaşık kullanılmaz tahta kaşıkla savurarak karıştırılıp yağlanmış, yaklaşık bir yemek kaşığı kadar toz şeker serpilmiş kalıba dökülüp (toz şeker; hamurun kalıba yapışmasını önlediği gibi güzel pişmesini de sağlar.Bu yöntemi kek pişirirken de uygulayın) daha önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
rengarenk |
rengarenk |
rengarenk |
ADAPAZARI USULÜ KABAK TATLISI
Bu özel tarifi mefruşat kursu öğretmenimiz Ayşe Hanım hafta sonu
gittiği Adapazarı gezisinde araştırmış ve bizlerle paylaştı. Ben de siz
yemek severlerinde işine yarayacağını düşünerek yazıyorum. Denedim harika oldu.
Kabakları
soyup yıkadım suyu süzülürken, tencerede bir su bardağı kadar şekeri
çok az bir suyla fazla yakmadan karamelize ettim. (Kabak iki kilo
kadardı.Şekeri göz kararı ayarladım.) Ocağı kapatıp her zamankinden
biraz daha irice doğradığım kabakları karamelize ettiğim şekerin üzerine
düzgünce bir kat şeker bir kat kabak olacak şekilde dizdim. Yaklaşık 24 saat beklettim.Kabaklar
bütün suyunu saldı.Kısık ateşte iyice pişirip tepsiye dizdim. Hiç su
katmadığım halde hala bir hayli suyu vardı onu da üzerine döküp fırına
verdim.tamamen suyunu çekene kadar fırında 250 derecede tuttum. sonuç
resimdeki gibi oldu.
Eşim daha önce bu lezzeti ,gerçek Adapazarı kabağını tattığı için çok
beğendi ve benim başarı karneme de tam puan verdi .
Biz hanımlar pişirmekten üşenmiyoruz.Sadece sevdiklerimizi güzel
tatlarla beslemek ve yaptığımız lezzetlerin de beğenilmesini istiyoruz.
Hanımları kandırmak çok kolay, buradan eşleri uyarıyorum.
''Bir teşekkür, bir eline sağlık'' denmesi biz hanımarı sizlere
daha güzel yemekler pişirmek için şevke getirecektir.Bu arada ''kalbe
giden yol mideden geçer'' sözünü de yabana atmayalım..
rengarenk |
rengarenk |
RENGARENK |
2 Ölçü un (ölçü size kalmış ister kase, ister bardak kullanın)
1 Ölçü sıvı yağ
1 Ölçü şeker
1 Ölçü su
YAPILIŞI
Soğuk su ve şekeri karıştırın bir kenera bırakın.
Sıvı yağ ve unu teflon bir tavada orta ısıda ateşte meyanesi gelene kadar kavurun.(un ve yağ iyice
yumuşayıp kavrulan un yağını bırakmaya başlayınca meyane gelmiş
demektir.) O zaman soğuk şekerli suyu üzerine koyup suyunu çekene kadar
kısık ateşte karıştırarak tutun.Daha sonra kaşıkla tabağa düzgün bir
şekilde yerleştirip ılık veya soğuk tüketebilirsiniz.
AFİYET ŞEKER OLSUN
ESRA' NIN POĞAÇASI
Kardeşim diye söylemiyorum. Esra her konuda olduğu gibi yemek konusunda da çok maharetlidir. Benim çok sevdiğim ve sürekli yaptığım bu poğaçanın tarifini sizlerde bilin istedim arkadaşlar.
RENGARENK |
Malzeme:
Bir paket margarin .(isteğe göreTereyağ da olabilir)
Bir su bardağı süt
Bir paket yaş maya
Bir paket kabartma tozu
Bir su bardağı sıvı yağ
Bir tatlı kaşığı dolusu şeker
Kararınca tuz ve un
2 Yumurta(birinin sarısı üzerine)
Yapılışı:
Tüm malzemeyi kulak memesi yumuşaklığında yoğur.1-2 saat buzdolabında
beklet(istersen akşamdan yoğur sabah kahvaltıya pişir) Yuvarlak şekil
ver (istersen içine peynir koy) üzerine bıçakla çizikler at.yumurtasını
sür.Hiç bekletmeden 170 derecede pişir.
AFİYET
OLSUN SEVGİLİ ARKADAŞLAR sizlerle mutfaklarımızın vazgeçilmezi tereyağla ilgili annemden öğrendiğim bir püf noktasını paylaşmak istiyorum.
Tereyağ
özellikle köy tereyağı sağlıklıdır bu tartışılmaz fakat doğal olarak
elde edildiği için kendine has benim hala alışamadığım kokusunu gidermek
için annemden yardım istediğimde bana verdiği tarif umarım sizlerinde
işine yarar. Marketlerde satılan tereyağlarında pastörize olarak elde
edildiği için bu koku olmuyor.
Tereyağını bir kapta yakmadan ağır ateşte eritin.soğuk su
koyduğunuz bir kaba kepçeyle yavaş yavaş dökün.(Birden suya
boşaltırsanız sıcak soğuk etkileşimi elinizi yüzünüzü yakarsınız Allah
korusun) kaşıkla iyice karıştırıp bırakın yağ donunca kalıp gibi alın
başka bir kaba kaşığın tersiyle bastırıp suyunu atın.Yani yağı yıkamış
oluyorsunuz. İnanın kokusu gidiyor. Tavsiye ederim.
Benim yemeksever dostlarım sizlerle kardeşim Esma'nın kızı, çok sevdiğim yeğenim Hazal'ın kendi menüsünden SEBZE ÇORBA sını paylaşacağım.Menü derken Hazal henüz daha lise öğrencisi ama yeğenim diye söylemiyorum gerçekten çok hanım hanımcık becerikli ve aynı zamanda çalışkan bir öğrenci annesinin de sağkolu dur.Şimdi böyle kızlar zor bulunuyor.Allah nazarlardan saklasın onu. Aslında Hazal'ın annesi okuldayken en sık yaptığı çorba olduğu için;
HAZAL ÇORBASI diyelim biz adına. (Bu çorbayı içen böyle enerjiyle yerinde duramıyor)
Malzeme:
Üç yemek kaşığı un (tereyağıyla kavrulmuş)
Yarım kilo süt.
8-10 tane orta boy Mantar
1 orta boy kabak
1 kırmızı biber
1 Tatlı yeşil biber
1 tavuk bulyon
Karabiber,tuz ve kararınca su.
Yapılışı
Tencereye biraz tereyağ koyup, küp küp doğradığınız kırmızı ve yeşil biberleri ilave edin. Yakmadan hafif öldürün.Üzerine küçük doğranmış kabakları, en son da doğranmış mantarları ilave edin. biraz daha yağda çevirip, sütle inceltilmiş kavrulmuş unu ve tavuk bulyonu tencereye ilave edin.Karıştırarak pişirin.Çorbanın kıvamını kendinize göre ayarlayın. İsteğe göre karabiber katabilirsiniz. AFİYET OLSUN
HAVUÇLU KARNIBAHAR(Benim uydurduğum)
RENGARENK |
RENGARENK |
Bütün
hanımların ortak düşüncesi sabah kalkar kalkmaz ''-Bugün ne pişirsem
acaba'' dır.Sizlerin eşi de benimki gibi çok sebze sevmiyorsa sorun iki
katı olur bilirim. Gerçi benim eşim istemediği bir yemek olursa
buzdolabından peynir yoğurt alır hiç sıkıntı yapmaz karnını doyurur. Ama
ben istiyorum ki sofraya konan yemek sebze de olsa bir kebap kadar
iştahla yensin.Bir laf vardır (Kırkına kadar et yiyen, kırkından sonra
hayvanın yediğini otu yer ) derler. Tansiyon, şeker, kolestrol alıp
başını gidiyor aksi halde.
İşte şimdi vereceğim bu tarifi ben uydurdum, eşimde
tabağıma az koy dediği halde hepsini bitirdi.Bizim evde karnıbahar çok
tüketilmez ama ben turşusunu da her türlü yemeğini de çok severim.
Yapılışı:Karnıbaharları
irice parçaladım. yıkayıp tuzlu, bol suyla geniş bir tencerede yenecek
kıvamda haşladım.(Küçük tencerede haşlarsanız karnıbaharlar parçalanıp
karışıyor ben öyle sevmiyorum)Diğer tarafta havuçları güzelce yıkayıp
halka halka dağrayıp temiz kendi suyuyla kısık ateşte ağzını kapatıp,tuz
ekip (sızma zeytinyağı koyarsanız daha güzel olur ) sıvı yağ koyarak
havuçlar yumuşayıp yenecek kıvama gelene kadar pişirdim.
Pişen havuçların üzerine suyunu süzdüğüm karnıbaharları ilave
edip üzerine 2 yumurta ve karabiber ekip hepsini beraber yumurtalar
pişene kadar ocakta tuttum.(Yumurtayı malzemenize göre ayarlayın 3-4 de
olabilir.havuç ve karnıbaharlar yumurta ile kaplanacak)
En son servis sırasında üzerine sarmısaklı yoğurt ve
istenirse salça, pul biber, nane, az miktarda kekik ve reyhan, tabii
zeytinyağı da katarak hazırlayacağınız sosu döktüğünüzde inanın harika
oluyor.
UMARIM SİZDE SEVERSİNİZ
ŞİMDİ DEN AFİYET OLSUN
ARKADAŞLAR SİZİNLE NEFİS LAZANYAMIN TARİFİNİ PAYLAŞMAK İSTEDİM.
RENGARENK |
RENGARENK |
İstediğiniz Marka bir paket Lazanya(Ben bir paket lazanyayı iki seferde
yapıyorum.Mini fırının tepsisine bize yetiyor.)
Malzeme:( Mini fırın tepsisine)
Yarım paket lazanya
400 gr. kıyma
2 soğan
2 orta boy domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
100 gr. dil peyniri Bazen evde olmazsa kaşar peyniride kullanıyorum.
Beşamel sosu için:
2 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı un
750 ml.süt
Tuz, karabiber
Yapılışı:
2 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı un
750 ml.süt
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Tereyağı ile unu kavurun, soğuyunca, süte katıp tuz ilave edin çırpma
teli ile yoğunlaşana kadar pişirin. kararınca karabiber katın. Ama sosu
çok koyu yapmayın çünkü ben lazanyaları haşlamadan kullanıyorum.
Diğer tarafta soğanı yemeklik doğrayıp yağla hafif
pembeleştirip, yine yemeklik doğranmış domatesi ve kıymayı, kararınca
tuzunu, karabiberini ilave edip suyunu çektirip pişirin.
Yağlanmış fırın tepsisine beşamel sosunun bir kısmını yayın. Üzerine
lazanya yapraklarından dizin.üzerine bir kat daha beşamel sosu yayın
üzerine kıymalı harçtan yayın.Bu işlemi en üste lazanya yaprakları
gelecek şekilde tekrarlayın.kalan beşameli en üste lazanya yapraklarının
üzerine yayın ve üzerine rendelenmiş dil peyniri serpip 200 derecelik
fırında yaklaşık 10-15 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
AFİYET OLSUN
SAFRANBOLU BAKLAVASI
RENGARENK |
DÜN YAPTIĞIM BAKLAVA HARİKA OLDU ARKADAŞLAR SİZLERLE TARİFİNİ PAYLAŞMAK İSTEDİM.
SAFRANBOLU BAKLAVASI
60 cm lik davul fırın tepsisine göre malzeme(fakat ben yarım malzemeden iki tane mini fırın tepsisine yaptım.)
-Pişirme süresi 2 saat ilk 20 dakika 150 derecede, sonra 50 derecede pişirdim.
Malzeme:(35 pazı çıkıyor)
-1,5 su bardağı yoğurt
-3 yumurta sarısı
-1 su bardağı sıvı yağ
-yarım su bardağı sirke
-Yarım su bardağından az fazla su
Yağı
-1 kilo tereyağı
-1 su bardağı sıvı yağ
Tadı
-sekiz su bardağı şeker
-4 su bardağı su
-yarım limonu kes sıkmadan içine at.4 dakika kaynat.yarım çay bardağı soğuk su ekle.
Baklava hamuru ılık.Tadı kaynayıp altı kapatılınca bir 5 dakika bekletilip tatlıya dökülecek.
Hamuru kulak memesi yumuşaklığında yoğur, pazıla, enaz 2 saat
dinlendir.nişasta ile tek tek aç. tepsiye 5 yufkayı kurutmadan koy.
Sonraki her katına ince çekilmiş çeviz koy.
AFİYET OLSUN, AĞZINIZ TATLANSIN, SAĞLICAKLA KALIN
Arkadaşlar sizlerle yaptığım ve beğendiğim lezzetleri paylaşmak istedim.
Ama öncelikle ALLAH'a bizlere verdiği çeşit çeşit nimetlere şükretmemiz ve israftan kaçınarak imkanlarımız ölçüsünde ihtiyaç sahiplerine de yardım etmemiz gerektiğini söylemek istiyorum.
Amacım bu resimlerle tadınızı kaçırmak değil dünyada aç insanların bulunduğunu unutmadan yiyeceklerimizi tüketeceğimiz kadar hazırlayıp, fazla ekmeğimizi çöpe atmadan buzdolabında saklayarak, hem yurt ekonomisine, hemde aile bütçesine katkıda bulunmuş oluruz. imkanları genişleyen aileler de dar gelirli ailelere yardım imkanı bulabilir.
Unutmamak lazım ki komşusu açken tok yatan bizden değildir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder